За Гилдията

Гилдията на театроведите и драматурзите (ГТД) е една от десетте професионални гилдии към Съюза на артистите в България (САБ). Тя обединява професионалисти, работещи в сферата на театралната критика, театрознанието и драматургията.  Нейни членове са театрални критици и журналисти, театроведи и изследователи, автори на пиеси и драматурзи на театри, преподаватели по театрални дисциплини, свързани с историята и теорията на театъра. Членството в гилдията е отворено към всички професионалисти и творци, работещи в изброените области. Всеки член на ГТД заплаща годишен членски внос и получава едновременно членство в САБ (www.uba.bg), както и в Международната асоциация на театралните критици (www.aict-iatc.org). Това му осигурява всички предимства на двете организации, описани на техните уебсайтове. ГТД се ръководи от председател – Румяна Николова (rumiana.nikolov@gmail.com) и зам. председател и отговорник по международните въпроси – Асен Терзиев (asenterziev@hotmail.com).

С подкрепата на САБ, фондация „Homo Ludens“ и други партньори ГТД издава най-голямото ежегодно списание за театър в България – “Homo Ludens”, в което се публикуват професионални рецензии за спектакли, интервюта с театрални творци, оригинални и преводни текстове от областта на театралната теория и история, нови български и преводни пиеси и др. Списанието се разпространява в книжарниците на НАТФИЗ, библиотеката на САБ, книжарница «Книжици» и др. Пълно съдържание на всички броеве и отделни публикувани материали могат да бъдат намерени на уебсайта на САБ.

ГТД определя номинираните и победителите за националните годишни театрални награди „Икар” на САБ в категориите „драматургичен текст” и „критически текст”.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: